Välj en sida

”Du är en kämpe”, sa min sambo till mig igår morse då jag gick till jobbet. Jag hade hostat hela natten, inte sovit mycket. Är inne på min tredje förkylning på fem veckar. Aldrig har jag varit med om något liknande och därför gick jag till en läkare i förrgår för att ta reda på vad som pågår. Läkaren sa: ”Hosta är bra. Skiten ska ut så att säga.” ”Aha”, sa jag och gick till jobbet för att undervisa mina 120 elever. Jag har jättefina elever som tittar lite medlidande på sin lärare när hon ursäktar sig för att gå ut från klassrummet för att attackhosta och sen komma tillbaka med tårar i ögonen. Men jag är pigg och skarp i huvudet, så på så vis är allt lugnt.

På vägen till jobbet igår kom jag dock fram till att nej, jag är inte en kämpe. Kämpe är den som stannar hemma, den som lyckas vila bort hostan medan arbetet växer på hög, den som sen kommer tillbaka och lyckas hantera situationen som den blir när du inte varit på plats. Det kräver mod.

Vi har extremt låg sjukfrånvaro i vårt lärarkollegium, det finns det statistik på. Däremot vet vi att sjuknärvaron är ett faktum men den statistiken är inte arbetsgivaren lika mån om att samla statistik på. En lärare stannar inte hemma i första taget. Vi vill vara på våra egna lektioner. Vi vill förbereda. Vi vill läsa, utvärdera, ge respons på elevernas prestationer och återkoppla till dem. Vi vill vara lärare som eleverna kan lita på. Vi är bra på att säga till varandra att ”nu ska du vila, stanna hemma” men vi följer för sällan våra egna råd.

Vi är krigare. Jag en krigare. Första åren som lärare kämpade jag mig igenom många dagar på jobbet då jag borde varit hemma. I backspegeln ser jag att jag borde varit hemma två, tre veckor på raken faktiskt eftersom jag dels hade förkylning på förkylning och dels var överstressad och hade panikattacker.

Men. Visst gick det så här också. Jag lever, lärde mig mycket. Men nu ligger jag nerbäddad och försöker vara en kämpe på riktigt. Nästa helg ska jag sitta på scenerna på Bokmässan i Göteborg och nu ska jag vara en krigare genom att lita på det kommer gå bra trots att jag är sjuk och inte kan förbereda mig lika väl som jag önskat.

Mitt program på bokmässan ser ut så här förresten:

Bokmässan i Göteborg 28.9-1.10
Lördag kl.11.00 intervjuar jag Jörn Donner om hans nya bok ”Märklig är nu världens gång” på Finlandsarenan C02:32
Lördag kl.15.30 intervjuar Peppe Öhman mig om min bok ”Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918” på Finlandsarenan C02:32
Söndag kl.11.30 deltar jag i ett panelsamtal ”Finlands inbördeskrig 1918 och fånglägerhelvetet” tillsammans med Sirpa Kähkönen och Sture Lindholm. Moderator: Peik Henrichson på Finlandsarenan C02:32
Söndag kl.13.00 deltar jag i ett seminariet  ”Finlands inbördeskrig 1918 och fånglägerhelvetet” tillsammans med Sirpa Kähkönen, Jörn Donner och Sture Lindholm. Moderator: Ulrika Knutson i seminariesal K2

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg