Välj en sida

Nu sitter jag på tåget mot Bokmässan och tänker på den svindlande stora seminariesalen K2 där jag ska diskutera inbördeskriget 1918 på söndag kl.13.00. Det är första gången jag ska sitta i panel och jag vet inte säkert hur det kommer bli. K2 är så förbannat stor att jag fick svindel på riktigt första gången jag kom in där. Ulrika Knutsson som är moderator för panelen skrev till mig i ett mejl igår att jo K2 är lite som att flyga. Och det är ju inte så farligt, menade hon. Nej, det var ett bra sätt att se på det hela. Kanske tappar jag ändå andan och får ingenting sagt men jag ska verkligen göra mitt bästa att föra fram kvinnorna, vardagen, den vanliga människan perspektiv på inbördeskriget 1918.

Tänker också på hur enorm hela Bokmässan är. För fyra år sen kom jag dit första gången och i egenskap av lärare på fortbildning inte författare till Projekt Ines. Bokmässan är såååå mycket mer än journalister och författare. Patrik Lundberg skrev en bra krönika om det i Aftonbladet.

Innan jag själv hade varit på bokmässan trodde jag att den var mest intressant för dem som gillar litteratur och att den för oss i skolvärlden vänder sig främst till lärare i svenska. Men det fick jag snabbt bekräftat att det var en grav missuppfattning. Bokmässan är fortbildning för lärare i vilket ämne som helst. På forskarscenen kan forskare i vilket ämne som helst dyka upp. På Internationella torget hålls paneler och intervjuer om globala frågor som berör oss alla. Där har jag lyssnat på Masha Gessen då hon pratade om Vladimir Putin, jag har hört representanter för fredsorganisationer och lyssnat på människor om deras arbete i ute i världen, t.ex Västsahara. För att inte tala om alla fackböcker som finns i precis alla ämnen på Bokmässan.

I en del av mässan har skolvärldens olika representanter sina montrar och program. Som lärare har jag varit på seminarier om betyg och bedömning och nya digitala lösningar för undervisningen. En annan del av mässan är belamrad med kändiskockar som lagar mat och deras kokböcker. Jag har för mig att en del av mässan har fokus på hälsa och livsstil. Det finns med andra ord väldig bredd av program och ämnen på Bokmässan.

Nyare inlägg
Äldre inlägg