Välj en sida

Vi har sett det komma. Den som är förvånad idag har antigen varit naiv eller inte läst tidningarna de senaste två åren. Den som varit uppdaterade var beredd på att var femte finländare skulle rösta på ett nationalistiskt och populistiskt parti igår. Jag har viftat på armarna och hojtat om det här i ett bra tag och känt en enorm frustration över att engagemanget hos dem jag möter i Finland varit svalt. Det är som att politik är något avskilt från den vanliga människan. Vissa sysslar med det, andra gör annat. Den enda jag haft med mig är min vän Karin. Jag förstår att det finns fler, men jag har inte mött dem. Höj gärna rösten nu, den som är engagagerad.

Karin och jag diskuterade igår historiens roll i det hela. Har finländarna på grund av sin historia förlorat tron på individens möjlighet att påverka strukturerna? Är det därför som politik inte engagerar? Är det därför man inte definierar sina åsikter för sig själv och andra? Eller vill man i smyg ha ett stängt Finland, ett land ett folk? Jag har svårt att tro det men ställer mig ändå frågande. Men borde inte historien kunnat ge helt andra effekter? Vi vann, vi är fria, vi kan förändra.

Det positiva under gårdagens valvaka var att det blommade upp ett engagemang på internet. Twitter och facebook gick heta. Den vanliga människan uttryckte äntligen någonting i frågan. Jag har väntat!

Ines hade varit med mig här. Det lilla jag lärde känna henne genom breven hon skrivit säger mig att hon hade varit det. Hennes son, min morfar, hade också varit det. Igen tvekan på den punkten. Saknar honom.

Nyare inlägg