Välj en sida

Vilket jobb som helst blir man trött av, man kanske ska vara lite lite trött när man lämnar jobbet. Är inte helt säker, men så sa en chef till mig en gång. Det här med att vara ensam om sitt jobb och sina arbetsdagar är en utmaning. Med näsan i böcker och fingrarna på tangenterna blir hjärnan ganska trött. Inga lektioner och elever som piggar upp här inte. Idel ensamhet. Nja, inte riktigt. Hade sällskap i förmiddags och fick ett förslag om en gemensam kaffe på eftermiddagen som jag tackade nej till. Igår dök en vän och kusin upp och vi pratade döden en stund. Det var ett bra avbrott.

Tröttheten brottas med mig och jag fäktas emot den. Det ska vara lite piska, säger ju skolminister Björklund. Piskapiskapiska.

På tal om skola fick jag en ledare i Helsingin Sanomat översatt för mig igår. Den piggade upp mig för i den konstaterades sådant jag håller fullständigt med om. Till exempel att skolan inte är jämlik. Föräldrars utbildning spelar skrämmande stor roll för hur elever klarar skolarbetet. Barn som har föräldrar med akademisk bakgrund får bättre resultat och studerar vidare i större utsträckning. Det är dunderviktigt att få ordning på detta och jag är tveksam till om skattelättnader för läxhjälp är rätt väg att gå. Detta diskuteras just nu i Sverige. Varför vill man ännu en gång att de som redan har råd ska komma undan skatt? Det samma gäller ju städningen. Tänk om man i stället skulle satsa mer på skolan. Förslagsvis fler lärare och mindre klasser. Fler specialpedagoger. Mer tid och resurser för elever och lärare.

Avslutningsvis ett klockrent citat ur intervjun med Nina Björk.

Jag får drömma om rosa solglasögon, Thailandsresor och egentid i badkaret med doftljus. Men att drömma om mer tid och mindre lönearbete, en annan politisk och ekonomisk ordning det går inte. Då blir jag en pekpinne.

Nu ska jag promenera mig varm och pigg!

Nyare inlägg
Äldre inlägg