Välj en sida

En dag i fjolvåras när jag hade varit hos min mormor Helena i Skultuna slog det mig att hon och jag borde ha en podcast. Föreviga några av våra samtal, bjuda in lyssnare. I augusti åkte jag till mormor med en ganska dålig inspelningsmojäng och spelade in ett första försök. I september begav jag mig dit igen och spelade in ett avsnitt på min mobil. Och här är det nu! Om äktenskap, kärlek och relationer. Avsnittet börjar med att jag går in i väggen och sen tar vi det från det.

En helg i december hade vi ett podcast-maraton och spelade in tre avsnitt. Ett av dem handlar om hemmafruliv på 1950-talet och framåt i såväl Finland som Sverige och kommer bli avsnitt två i vår serie. Tredje avsnittet handlar om döden, som jag av någon anledning ville prata om med min mormor en lördagskväll i december. Sista avsnittet i vår poddserie handlar om tonårsliv, som min mormor sa att det inte finns mycket att säga om men ett avsnitt fick vi till ändå, även om det.

Som klippare är jag autodidakt men har ändå lyckats klippa en version som jag kan stå för. Hoppas ni gillar! Nu ska jag bara få podden ut på iTunes och diverse podcast-appar. Om du som läser detta vet hur jag hittar rss-länken till podd-filen får du hemskt gärna väl vägleda mig i kommentarsfältet nedan!

Puff för Mormorpodden avsnitt 1: ÄKTENSKAP och KÄRLEKSRELATIONER eller DISK, DAMM och PENGAR

Mormor Helena berättar om hur det gick till när hon som hemmafru plötsligt hade både diskmaskin och teve i köket. Anna får stundvis små utbrott på att kvinnor gång på gång får ta ansvar för disk och damm. Men hon har för första gången hittat ett argument för att faktiskt gå och gifta sig – nämligen att statistiken visar att gifta lever längre. Mormor berättar om hur kyskhetskravet gav sig till känna då hon var ung och väntade barn innan hon var gift. “Ja men herregud”, säger mormor Helena när Anna frågar om folk låg med varandra innan de gift sig. Temat är just äktenskap och kärlek men disk, damm och pengar smyger sig ständigt in, som alltid när temat är heterorelationer. Är det skäl att bryta upp ett äktenskap, undrar mormor upprört då kvinnor lämnar män som inte tar ansvar hemma. Anna däremot förstår mycket väl att kvinnor ger upp och lämnar. Avslutningsvis pratar vi om hur mormor Helena reagerade på att ett av hennes barnbarn kommit ut som homosexuell.   

Musik: Shoo shoo baby, Alice Babs, Thore Ehrlings orkester, Stockholm 13 Juli 1944.

Nyare inlägg
Äldre inlägg