Välj en sida

Igår skrev jag ett inlägg om att jag inte orkar sätta gränser för män. Allt jag önskar är detta:

ETT: Att män sätter sina egna gränser dvs dumma idéer som att inleda ett meddelande till en kollega med ”Hej tårtsmulan” stannar på idéstadiet och sållas bort innan mannen går från tanke till handling. Klart slut! Problem solved.

Men eftersom denna önskan känns utopisk har jag fler önskningar.

TVÅ: Att män sätter gränser åt varandra. Det märks att många män blir sårade när mansrollens negativa sidor kommer på tal. Tänk om energin som läggs på att bli sårad och att ropa ”inte alla män” i stället kunde läggas på att vettiga och smarta män sätter stopp när de ser andra män tappa greppet om gränser. Så slapp vi kvinnor som utsätts för detta vansinniga beteende ta hand om det gång efter annan.

Så här kan det gå till: Du ser hur en manshand åka ner längs med ryggen, ner mot rumpan på en kvinna. Fort som blixten rycker du in, innan hon behöver rädda både sig själv och mannen ur en extremt obehaglig situation. (Stort tack på förhand!)

TRE: Att män med behovet att använda ett degraderande språk och en sexistisk stil mot kvinnor börjar använda den mot varandra istället. Ta andra män på rumpan, viska märkligheter i mansöron, inled meddelande till män på vansinniga vis. Om behovet är så otroligt starkt att du bara måste!

Efter min tredje önskan följer en fördjupning i form av en ”praktisk övning”.

Den man som utsätter kvinnor för tilltal som ”Hej tårtsmulan” och annat opassande testar samma beteende på män. Det räcker kanske att låta testet stanna i tanken och i samtal. Vad händer om du skriver ”Hej tårtsmulan” till en manskollega? Hur förändras situationen i jämförelse när du tilltalat kvinnor på det viset? Diskutera detta med en eller flera män. I sista hand utförs testet på riktigt. Anteckna gärna era slutsatser och lägg upp på kylskåpet, för att verkligen inte glömma.

”Hej tårtsmulan” etc. från en man till en annan kommer med 100% säkerhet bli lika tokigt overkligt som det blir när Liv Strömqvist vänder uppochner på världen i denna briljanta teckning.

styrelsemän

Klicka på bilden för bättre kvalitet.

OCH ÄNNU EN GREJ: Det här att förklara bort övertramp med att det var ett försök till humor. Alltså ja men gud jag har skrattat så att tårarna har runnit med vänner då vi pratat om ”Hej tårtsmulan”-meddelandet. Visst är det roligt. Men knappast som det var tänkt av upphovsmannen. Byt humor.

PS. Skriv gärna en kort tanke, en fråga, en synpunkt i kommentarsfältet under mina inlägg. Blir glad av kommentarer!

Äldre inlägg