Välj en sida

Det tredje avsnittet av Mormorpodden pratar mormor Helena och jag om tonårsliv. Nu när jag äntligen kommit mig för att se första säsongen av den norska ungdomsserien SKAM kan jag konstatera att tonårsliv på 1990-talet var ganska samma som nu på 2010-talet, vilket jag förstås insett redan under mina år som lärare. Men i SKAM bjuder in oss till delar av ungdomsvärlden där jag som lärare och vuxen inte är i vanliga fall.

När jag pratade med mormor blev det tydligt att skillnaderna var större mellan hennes och min upplevelse av att vara i tonåren. Inte så konstigt förstås med tanke på att ungdomskulturer som vi är vana vid idag kom till först på 1960-talet. Men i podden är jag ändå inne på att hur det är med under vilket decennium du är fjorton år väcks sexualiteten till liv, du börjar utmana dina föräldrar och allt det där som jag ju vet att en av mina kvinnor i Projekt Ines, Anita Topelius, var med om femtio år innan min mormor. Det framgår tydligt och klart i Anitas dagbok. Hon blir dödskär och bråkar med sina föräldrar. Allt det där som hör den tiden till.

Bland annat detta pratar vi om i podden. Lyssna! Om ni inte redan gjort det för faktum är att podden funnits ute i poddapparna i snart en vecka. Men eftersom jag valt ett yrke som likt en vacker och KÖTTÄTANDE växt lockar till dig dig för att sen svälja dig hel kom jag av mig bland betyg som skulle sättas, elevtexter/reportage som skulle läsas och lektionsplanering etc etc.

 

Äldre inlägg