Vi närmar oss luciatider och Folkhälsan undrar om vi känner Finlands Lucia 2012. Folkhälsan jobbar för god hälsa både på insidan och utsidan. Visionen är att tänka nytt och vara två steg före och ledorden är kompetens, engagemang och omsorg. De driver en verksamhet som riktar sig till alla. För unga finns grupper som ska stärka deras självkänsla. ”Trycket är stort på hur tonårsflickor skall vara och se ut, både från massmedia och kompisgruppen”, står det på hemsidan. För de yngre barnen finns Ronja- och Birkgrupper som syftar till ”att motverka stereotypa attityder och förväntningar om kön”. Folkhälsans arbete för unga och barn är nödvändigt och jätteviktigt.
Med risk för att svära i kyrkan uttrycker jag ändå min uppfattning om att Folkhälsans luciaval går stick i stäv med jämställdhetssträvanden. Som valet sett ut hittills har det förstärkt den traditionella bilden av den duktiga tonårsflickan och på så vis faktiskt bidragit till (för)trycket som Folkhälsan vill synliggöra och motverka. Sammansättningen av de tio har varit ensidig. Det har varit som en orgie i att vara duktig flicka på ett visst vis. Det kan ge andnöd åt vem som helst. Det kan ge ett ångesttryck över bröstet hos dem som inte får vara med bland de tio och hos dem som aldrig blir nominerade att kandidera. Kanske även hos de tjejer som vi uppmanas att välja bland. En del kanske slår det i från sig av irritation, kan jag tänka mig.
Varför kan inte ”de tio” juryutvalda samla in pengar till de ”ofrivilligt ensamma äldre” genom att sprida ljus och glädje med sina sångröster och ljus i håret i ett luciatåg? Varför måste det väljas ut tio och sedan röstas bort nio av de tio?
Förra året när jag ifrågasatte omröstningen såg det ut så här:
Anna 2011-11-07 14:55
Kan ni inte skippa det här med jury, kandidater och omröstning? Kan inte de tio helt enkelt vara utvalda att ingå i luciatåget och sedan tillsammans sprida ljus i mörkret och samla in pengar. Vad finns det för vettig poäng med omröstningen?
Margaretha Wildtgrube 2011-11-07 15:54
Tack för frågan, som automatiskt leder till motfrågor – varifrån skulle de tio kandidaterna komma och på vilket sätt skulle de samla in pengar och i vilket tåg skulle de ingå? Vi har velat vårda traditionen med luciaval och insamling för att det fungerar och för att det väcker stort intresse och engagemang. Det är hela poängen!
Anna 2011-11-07 16:21
”Varifrån skulle de tio kandidaterna komma och på vilket sätt skulle de samla in pengar?”
De tio skulle som i andra körer väljas ut för att de sjunger bra. De skulle samla in en massa pengar just för att de sjunger så bra.
”I vilket tåg skulle de ingå?”
De tio skulle bilda ett tåg tillsammans.
”Vi har velat vårda traditionen med luciaval och insamling för att det fungerar och för att det väcker stort intresse och engagemang. Det är hela poängen!”
Behåll gärna traditionen men det skadar inte att förnya och förfina den. Att tjejer ska röstat fram på det här viset är bakåtsträvande. Det vore fint att åtminstone få se lite mer variation vad gäller bakgrunder och förutsättningar. Kraven på tjejer är hårda alltför hårda. De ska vara duktiga, söta, glada, sociala, pigga, krya, trevliga, smarta, omtyckta, ihärdiga jämt och ständigt. Listan är lång. Phuuu.
Vad är det för engagemang ni vill väcka?
Jag fick inte svar på frågan om vilket engagemang de vill väcka men det lär vara vårt engagemang för ensamma äldre. Det är förstås superviktigt. Fast inte behöver vi väl en utröstning för att engagera oss för de äldre? Men om vi absolut ska rösta önskar jag åtminstone att det från och med nu finns en större mångfald bland luciakandidaterna.
Många unga mår dåligt för att de har höga krav vad gäller skolframgångar, fritidsintressen, sexualitet, utseende, vänskapsumgänge, framtidsplaner… Allt vad det kan vara. Det finns särskilda kriterier för en snygg, glad, duktig tjej och kille. De ska hålla sig inom vissa ramar för att vara poppis i skolan. En tjej ska helst ha en duktig kille till pojkvän också. Han kan ytterligare höja hennes status i skolans klassrum och korridorer. (Lästips: Fanny Ambjörnsson I en klass för sig)
Margaretha Wildtgrube hänvisade till traditioner. Men det finns massvis av traditioner som vi vinner på att lämna bakom oss. Det är inte poängfullt att hänvisa till dem.
Enligt traditionen talar pojkar mer än flickor i klassrummet. Enligt traditionen ska tjejer fnissa åt coola killars skämt och låta dem sätta agendan för vad som är häftigt och roligt. Tjejerna ska ta efter killarna, absolut inte tvärtom. Enligt traditionen ska tjejer uppskatta att killar kommenterar deras kroppar, för då blir de ju sedda. Enligt traditionen har killar större frihet vad gäller hur många de har sex med och hur ofta de byter tjej. Enligt traditionen ska flickvännen vara kortare, mindre och yngre än pojkvännen. Enligt traditionen ska… ja, men ni fattar poängen. För både killar och tjejer innebär de här traditionerna krav som är orättvisa och jobbiga att förhålla sig till.
Eftersom Folkhälsan såklart inte vill bidra till (för)trycket och de stereotypa könsrollerna behöver deras luciakampanj visa på en större mångfald bland de tio kandidaterna. Det ska synas att man kan vara duktig och fin på så många olika vis! Folkhälsan vill med sina grupper för unga hjälpa dem att förhålla sig till förväntningar på ett sunt sätt. De vill förändra strukturerna. Varför motarbetar man då sin egen verksamhet med ett luciaval varje år? Skulle inte den traditionen kunna se annorlunda ut?
Förhoppningsvis har de som nominerar luciakandidater i år en bred syn på vad det innebär att vara lucia och förhoppningsvis hakar Folkhälsans jury på och inspirerar oss med en mångfald bland kandidaterna.
Jag hoppas få se en samling av ”de tio” som speglar den mångfald som finns bland unga människor.
Trackbacks/Pingbacks