Morgonens två tecken på att vi måste förändra världen dvs oss själva.
1. Vita män rasar för att de inte får vara med på en prova på-dag som brandkåren ordnar. Dagen vänder sig till andra än vita män, för de har redan så många av dem. Men då blir de, som det redan finns många av, arga och skickar mejl till brandkåren samt anmäler händelsen till DO.
Så mycket mejl som jag fått nu har jag aldrig fått tidigare, berättar Anders Larsson och läser upp några brev som är skickade av män med svensk bakgrund.
De är upprörda för de inte fick komma och känner sig diskriminerade. Några är ganska hotfulla i tonen.
Tack vare de här männens osmidighet och ja… liksom dumhet, får vi se ett mycket konkret exempel på hur den grupp som redan omedvetet har kvoterats in pga sitt kön kan reagera om de ser tecken på att de kan bli av med sina privilegier. De kan ju personligen förlora på att vi blivit medvetna om deras makt och överordning.
Ofta är de ”rasande 1800-talsmännen”, som Knausgård kallar sig själv och andra kränkta män, mer smidiga. Eller kanske ännu oftare helt omedvetna om varför de är frustrerade och känner sig som små små pojkar.
2. Ett fotbollslag som klär sig i röda baddräkter och en hockeykväll/tjejkväll med lättklädda män. Orsak: Man vill locka fler sponsorer och mer publik till fotbolls- och hockeymatcher. Tränaren för Kristanstads DFF, Elisabet Gunnarsdottir, och Ida Ali Lindqvist, sportredaktör på nättidningen Feministiskt Perspektiv möttes i en debatt i P1 Morgon.
Gunnarsdottir förklarar att filmen med tjejerna/spelarna i baddräkt var en kul ”marknadsföringsgrej”. Lindqvist säger att hon förstår hur de tänker men att hon ö n s k a r att vi kunde se till prestationerna i stället för att reproducera idén om att kvinnors kroppar kan vara till försäljning. (Vad det handlar om tydliggörs på ”Säjl grej med tjej”.) Lindqvist önskar också att sporten inte var så heteronormativ.
Gunnarsdottir säger att man inte behöver vara så fokuserad på kön. Nej men tänk om vi inte hade varit det! Men detta ständiga fokus på kön gör ju att vi måste synliggöra skillnader, orättvisor och strukturer. Könet är konstant närvarande.
Bubblare: En facebookstatus i form av en fråga angående ett vinterjacksköp. Kan en dotter bära en blå jacka eller är det för pojkigt?
Alltså vad skulle kunna hända dottern? Är man rädd att inga föräldrar ska försöka para ihop henne med pojkarna i lekparken?
Som så här?
(Ja till Liv! Liv Strömqvist 2011)