Välj en sida

I morgon firas Finlands hundra år av självständighet. Med anledning av det publicerar jag ett samtal som Sirpa Kähkönen och jag hade på Bokkalaset i Ekenäs i november i år. Det är oklippt och inspelat med min telefon. Rakt upp och ner.

 

Rubriken är ”Ordlösa hemligheter” och samtalet kretsar kring hur vårt eget liv är präglat av Finlands krigiska historia. Sen jag läste Sirpas roman Granitmannen bär jag med mig huvudpersonen Klara. Hon visar både styrka och skörhet, naivitet och intellekt. Blev kär i henne från sida ett då hon och hennes Ilja kommer skidande från Finland till Ryssland efter inbördeskriget. I väskan har hon en bok om kvinnan och socialismen. Som förlorare i inbördeskriget vill de bara bort, bort, bort från Finland och söka lyckan i Lenins Ryssland. Det blir förstås inte som de hade hoppats på. Läs boken medan ni äter finsk choklad vid levande stearinljus.

Och i helgen uppmärksammade Sydsvenskans kultursidor Finland 100 år i en stor Finlandsspecial. Mitt bidrag hittar ni här. 

När jag började mitt Projekt Ines hade jag faktiskt inte alls i tankarna att Finlands hundraårsdag var på kommande. Jag blev besatt av att hitta kvinnor i inbördeskriget bara helt enkelt. Det var först några år in i arbetet som det slog mig att det jag höll på med kan komma att bli högintressant för många andra då hundraårsdagen kom, vilket jag verkligen har fått känna av. Projekt Ines och jag har haft fullt upp hela hösten. Det är otroligt roligt. Däremot saknar jag fler böcker om inbördeskriget och Finlands historia som är av, om och för kvinnor. Det kan aldrig bli för många. Glöm inte det.