Välj en sida

Än en gång vaknar vi till en morgon med nyhetsuppdateringar kring stigande dödssiffror. Denna gång en man som kört in i folkmassorna längs med franska rivieran, i Nice. Jesper Parnevik har den dåliga smaken att dra in Zara Larsson i detta på twitter.

Skärmavbild 2016-07-15 kl. 11.19.55

Zara Larsson däremot visar återigen att hon är en av jordens smartaste.

Skärmavbild 2016-07-15 kl. 11.18.19

Tyvärr smittar inte hennes smarthet, i alla fall inte Parnevik. I stället drar han in sin fru Mia i detta och påstår att han förlorat kontrollen över sin hjärna eftersom hon gett honom ett sömnpiller.

Skärmavbild 2016-07-15 kl. 11.21.10

Han ber om ursäkt. Men antagligen mer på grund av skamkänslor än som en följd av plötsligt förstärkt intellekt. Kommentaren att han ”dock aldrig hört hennes åsikter i dessa frågor” är så himla märklig.

Vi behöver alla fundera på vad vi kan göra för att få världen att sluta barka åt helvete. Jag tror verkligen att vi alla kan påverka i stort och i smått. Jag tänker t.ex på att vara lite på sin vakt med hur vi drar slutsatser om människor utifrån fördomar och schablonbilder och våga peka på det när vi märker att andra gör det. En enkel fråga som ”Hur menar du nu?” kan räcka. Det behövs inte alltid en lång diskussion efter den frågan. Det är helt okej att kort ställa frågan, få ett svar och sen avvika från vidare diskussion, gånger då orken inte finns att trassla in sig i en lång debatt. Ibland räcker det med att bara göra en liten markering.

Jag tänker bland annat på islamofobi som smyger in här och där. En insändare i Hufvudstadsbladet den 1 juli med rubriken ”Homofobin finns mitt ibland oss” var viktig och bra, men från ingenstans kom en mening med konkret islamofobi. Insändarskribenten drog likhetstecken mellan islam och fundamentalism när han frågade sig varför medier inte vågar gå på djupet med religiös fundamentalism.

Men vet ni vad. Nu när jag sökte upp insändaren för att citera meningen har den ändrats! Numera står det:  ”Varför skyggar vi för att kritisera fundamentalistiska religiösa normer?” Islam är alltså inte längre särskilt nämnt i meningen. Bra.

Nu hoppas jag bara att skribenten själv i grunden insett hur han dragit slutsatser om en hel religion baserat på en grupp fundamentalister.

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg