Välj en sida

Det fanns i mina tankar och planer att jag skulle ha en julkalender här på bloggen i år. Men sen blev jag fullständigt överväldigad av alla julkalendrar som redan finns. Om jag ska hinna följa ens några få av dem som finns kan jag inte upprätthålla en egen. Så så blev det med min egen julkalender.

Den julkalender som jag är mest förtjust i just nu är Salam och välkommen. Arabiska är mitt favoritspråk vid sidan av franskan. Båda två suger jag på men drömmen om att konversera fritt på dessa språk ligger ständigt och pyr i mig. Men den där förbenade finskan kommer in och stör den drömmen. När min nästa bok kommer ut är min ambition att jag kan en drös med meningar på finska som gäller Finland under det tidiga 1900-talet, för det är den tiden min kommande bok, precis som ”Projekt Ines”, handlar om. Vid det skedet ska jag även kunna konversera om väder och vin, om hur vinet smakar, ditten och datten som händer HÄR OCH NU.

Som Snappertuna- och Ekenäsbo var det ju störtomöjligt att lära sig finska. Dels för att finskan på 1990-talet så gott som aldrig hördes på gator och torg i de trakterna och dels för att finskalektonerna gick ut på att lära sig lösrykta glosor och grammatiktermer på latin. Jag kan en massa finska glosor men får inte ihop dem i en sammanhängande mening. Från att ha varit ett roligt språk jag ville lära mig när jag kom från Västerås till Snappertuna skola 1994 då jag i femman läste in tre årskurser finska med min fina finskalärare Rita gick finskan på högstadiet till att snabbt som attan bli ett mardrömsspråk. Lång och snårig historia det där som hände då. Men en del i det hela var grammatikdöden och förvirringen i lösryckta glosor. (Säg mig att finskundervisningen är bättre idag!!)

Framsteg på finskafronten som jag ändå gjort när jag bodde i Helsingfors och plockade upp meningar jag hörde i kafébordet bredvid mitt eget är att jag kan väldigt spontant och ledigt kan säga t.ex AINA SAMA VIRSI. En mening som är mycket användbar. (Direktöversatt ”Alltid samma visa”)

Men nu kom jag helt av mig. Den som kan sålla fram en julkalender jag inte får missa bland alla som finns får gärna tipsa i kommentarsfältet! Mitt tips är alltså Salaam och välkommen. Lucka två handlar om ordet ”godisförbud”. 

Nyare inlägg
Äldre inlägg